Tuesday, 17 December 2013

Tips Kekal Kurus dan Sihat by SD

Ello-mello.. Hai..

Ok. Arini, aku nk share tips2 utk maintain badan cantik, kurus, sihat.. Yeah, i know its every girl dreams to eat without gaining extra weight. But not for me. Aku nk naikkn lagi berat bdn. Hiahhh!! (Azam 2014).
Ok. Back to the track. Actually, this is from my own experiences .

1. Amalkan minum air limau suam @ air msm2 yg suam.

     - Ok, first. Air limau. Mesti korg tertanya2 kenapa air limau. Air limau ni bersifat asid, dan mengandungi kadar vitamin C yg tinggi. Vit. C yg tinggi ni dpt membantu meningkatkan serta kadar metabolisme (M) badan kita secara menyeluruh jika diambil dengan konsisten. Bagi yg x fhm (M) tu ape, actually (M) ni sbnarnya keupayaan tubuh badan serta organ dalaman badan kita untuk mencerna makanan, minuman, ubat, racun, dan segala yg ada dlm bdn kita ni. Lagi tinggi kadar (M) dia, lagi sihat seseorg tu. Contoh org yg tinggi kadar (M) dia adalah ; org yg makan banyak tapi tak gemuk2. Which is macam aku. Hehehe.. Tiap2 hari atau 2 hari sekali aku akan memerut kt tandas utk buang semua sisa2 mknn yg dah hadam dlm bdn. 
     -  Air suam sebenarnya bleh tolg  pecah2kan lemak2 dlm badan kita, di samping mempercepatkan tindakbalas kimia dr air limau td. Aku bg contoh yg simple je la. Gula akan senang larut dlm air panas atau air sejuk dr esbok? mesti lah air panas kn.. So, samalah konsepnya dgn lemak2 dlm bdn kita. Lemak akan mudah tertanggal dr salur darah, organ2 dalaman dan tisu dlm bdn bila dijirus (haaa..?? jirus pown boleyy) dgn air suam. Lemak2 ni akan keluar bersama2 dgn tinja korg la. kn senang.
     -  Just make sure korg amalkan minum air suam dan air masam2 tiap2 hari. Segelas sehari pn xpe. Yg penting, ade. 

credit to : ceriteraibu.blogspot.com
air kalimansi yg super-duper masam..
pic credit to blog :-) ceriteraibu.blogspot.com 

2. Pastikan korg memerut tiap2 hari ataupn 2 hari sekali. 

    -  Ade yg tanya, cmne nk buang lau x rasa sakit perut????  Haaa.. Senang je. Sama ade korg minum air limau suam mcm kat atas ni, atau minum air bersusu, atau pown teh O. Aku biasa minum teh tarik 2 jam lepas mkn. Sebab ape, lepas 2 jam kita mkn, mknn yg kita mkn tu sebenarnya dah hadam. Hampas2 a.k.a serat2 dah otw ke saluran najis je tu. Bila air susu dah jumpa dgn hampas, diorg akan bergumpal dan bergerak cergas ke rectum korg. So, bersedia lah ke tandas dgn sepantas kilat. 
    -   Untuk elakkan sembelit/buasir time memerut, minum byk2 air sbelum minum teh tarik. Biarlah dia cuci bersih2 usus ngan perut korg. Serius lega lau dah buang semua tanpa rasa sakit. Walaupn dah memerut, korg x kan rasa lapar sbb zat2 mknn dah diserap ke dlm darah dan dah sedia utk ditukar kpd tenaga walaupn hampas dah xde. Trust me, aku dah alami ni da lama. Aku x kan share lau x betul.



3. Bersenam. Bergerak aktif. 

-  So, cliche kn.. lau aku pn aku skip step ni. Hehe.. U guys doesnt necessarily have to jogging everyday. Aku paham sgt lau yg keje 8-5 ni mmg xde masa. Lagi2 lau ade yg wat part time mlm2, mmg harapan lah nk buat. The other way utk korg bersenam adalah dgn buat kerja rumah. Cam sapu rumah tiap2 hari, walaupn skejap, at least bergerak lah jugak punggong, pinggang, peha korg walaupn stakat dlm rumah. Target kita kat sini, nk keluarkan peluh sebanyak mungkin. Bagi sesetengah perempuan, berpeluh itu busuk, gross. Tapi bg aku bila aku berpeluh, aku rasa SEKSI sgt. hehe.. ye, seksi tu mmg aku bold-capitalkan bagi korg nampak. Bila berpeluh, aku bygkn bdn aku mcm Megan Fox dlm Transformer, atau pn Letty Ortiz a.k.a Michelle Rodriquez, aweknye Dominic Toretto. Haa.. kan seksi tu. Cantik je figure.


4.  Kawal mknn berlemak.


     -  Jangan balas balik rasa lapar dgn mknn yg berlemak dan tinggi karbohidrat. Sentiasa ingat azam utk dapatkan tubuh idaman yg cantik dan sihat. Lau nk makan mknn yg berlemak, make sure korg keluarkan balik hampas2 haritu juga, supaya xde yg stay dlm bdn jadi lemak. Keluarkan maksud aku bukan muntah mcm yg dak2 cekeding aneroksia tu buat. Keluarkn balik ikut bawah lepas 3,4 jam makan. Lau nk makan nasi, roti pastikan ade serat mcm sayur2 daun atau pn makan roti yg hi-fibre tu sendiri.

5. Tampal gambar orang yg korg minat dlm bilik. 

Letty & Dom
    -  Bukan utk puja, tp sbgai pmbakar hati semangat.
    -  Bleh jd gmbar crush/bf/gf korg. Nak cantik utk dia. Contoh je.
    -  Or otherwise, tampal gmbar model2 yg ada bentuk badan idaman korg. Lau mcm aku, aku suka          Megan Fox dgn Letty Ortiz tuh..
    -   Then, tiap2 kali nmpk muka diorg, secara x langsung, korg akan bsemangat gak nk dptkan bentuk bdn idaman.


So, thats all from me.
Harap2 dapatlah bantu korg yg kat luar sana utk kekal sihat dan cantik dgn bentuk badan yg korg nak.
Ingat !! We are what we think we are. But always open your heart for some space so that u can adapt to what others might think of us. Adapt, adopt and stand firm on your ground. :D

Ade pape lagi nanti aku hapdet lagi kay. Lau nk tanya pape, just taip dekat ruang komen bwh ni k. :)

K.bye. Assalamualaikum..

Loves,
serundingdaging :)